Mansikat

Varma kesän merkki!

Kotimaiset mansikat

Mansikat ovat oleellinen osa perinteistä suomalaista kesänviettoa. Mansikat ovat parhaimmillaan tuoreina nautittuina, mutta niitä kannattaa säilöä runsaasti myös talven varalle, sillä mansikan sisältämä C-vitamiini säilyy melko hyvin myös pakastettuna.

Kotimaisten mansikoiden sato aika alkaa toukokuun loppupuolella, jolloin kypsyvät ensimmäiset kasvihuonemansikat. Nämä mansikat sopivat hyvin alkukesän juhliin kakunkoristeena tai sellaisenaan syötäviksi.

Yleisimmät lajikkeet ovat Clery ja Elsanta.

Pakkauskoko 250g (0,5l)


Kesäkuun puolivälissä kypsyy ensimmäiset avomaan mansikat harsopeitteen alta. Näissä mansikoissa alkaa olla sitä kesän makua! Marjat saapuvat viljelijöiltämme Sauvosta sekä Suonenjoelta.

Lajikkeina Honeoye ja Elianny.

Pakkauskoot 250g, 500g ja 1kg


Kesä-heinäkuun vaihteessa avomaan pääsato alkaa kypsyä. Tähän aikaan mansikoiden laatu on erinomainen, ne ovat makeita ja niitä on hyvin saatavilla!

Lajikkeita on saatavilla runsaasti,  tärkeimpinä Polka, Honeoye, Sonata ja Elianny.

Pakkauskoot 250g, 500g, 1kg, 4kg, ja 5kg


Heinäkuun puolivälissä alkaa paras säilöntäaika. Pääsato on huipussaan ja mansikoiden hinta edullisinmillaan. Pääsato kestää yleensä noin 2-4 viikkoa.

Päälajikkeina Polka, Sonata ja Korona.

Pakkauskoot 500g, 1kg, 5kg


Elokuun alussa alkaa kypsyä myöhäisen kesän lajikkeet. Vielä on aikaa säilöä talven varalle -tuoreiden mansikoiden nauttimista unohtamatta.

Lajikkeina Polka, Florence ja Malwina.

Pakkauskoot 500g, 1kg ja 5kg


Elokuun puolivälissä kypsyvät niin sanotut syysmansikat eli alkukesästä mansikkapenkkiin istutetut mansikantaimet. Satoa riittää yleensä syyskuulle asti.

Saatavillaa lähes kaikkia edellä mainittuja mansikkalajikkeita.

Pakkauskoot 500g, 1kg ja 5kg


Mansikkasatojen kypsyminen vaihtelee sääolosuhteiden vuoksi jonkin verran vuosittain. Tiedustele tarkemmat aikataulut myyntipisteistämme.

Ulkomaiset mansikat

Ulkomaisia mansikoita on myytävänä erityisesti ennen kotimaisen kypsymistä, mutta myös muulloinkin kesän aikana vaihtoehtona suomalaiselle marjalle. Ne ovat hyvä vaihtoehto hintatietoiselle, sillä ulkomainen sato on usein kotimaista edullisempaa.

Vapun tienoilla ensimmäiset myynnissä olevat mansikat saapuvat pisteisiimme Espanjasta.

Pakkauskoot 250g, 500g ja 1kg


Äitienpäivän aikaan saapuu ensimmäiset mansikat Hollannista.

Päälajikkeina Elsanta ja Sonata.

Pakkauskoot 250, 500g ja 1 kg


Toukokuun – kesäkuussa  saamme myyntiin mansikoita Ruotsista ja Saksasta. Nämä mansikat kasvavat pääosin avomaalla. Suomestakin tuttuja lajikkeita Honeoye, Clery ja Sonata. Pakkaukset 500g ja 1kg


 


 

Osa myyntipisteistämme on vielä suljettuna toukokuussa. Tarkemmat tiedustelut: 040-7658171

Mansikkalajikkeita

Florence

Florence kypsyy myöhemmin kesästä, yleensä vasta elokuun vaihteessa. Marjat ovat kirkkaan- tai tummanpunaisia, säännöllisen muotoisia ja kiiltäviä. Hyvä pakastukseen ja säilöntään.

Honeoye

Marjat suuria ja tasakokoisia, kartiomaisia, kirkkaan tai tumman punaisia. Maku miedosti hapan, miellyttävä ja mehukas. Marjat ovat melko kovapintaisia ja kestävät hyvin kuljetusta. Honeyoe on suomen toiseksi yleisin lajike ja tärkein varhaislajikkeemme.

Korona

Hollantilainen, aikainen lajike vuodelta 1978. Marjat ovat suurikokoisia, kartiomaisia ja erittäin hyvän makuisia. Marjan malto on suhteellisen kiinteä. Hyvä syönti- ja pakastemarja.

Polka

Polka on Suomen viljellyin mansikkalajike. Hollantilainen, myöhäinen lajike vuodelta 1987. Marjat keskikokoisia tai suuria, pyöreähköjä tai leveän kartiomaisia. Väri voimakkaan punainen, myös malto on punertava. Rakenne kiinteä, mutta pehmeämpi kuin useissa muissa lajikkeissa. Maku raikkaan imelä ja vähäarominen. Suosittu syönti- ja pakastemarja.

Rumba

Uusi hollantilainen varhaislajike, joka kypsyy samaan aikaan Honeoyen kanssa. Marjat ovat suuria ja pyöreän kartiomaisia, väriltään syvän punaisia ja pinta on kiiltävä. Rumba säilyy oikein säilytettynä pitkään.

Sonata

Keskiaikainen lajike, kypsyy hieman Polkaa aikaisemmin. Kirkkaan punaiset marjat ovat säännöllisen muotoisia ja kiiltäväpintaisia. Maultaan marjat ovat makeahkoja ja rakenteeltaan kiinteitä.

Malwina

Uusi myöhäislajike. Marjat ovat isoja, tummanpunaisia, kiinteitä ja pinnaltaan kiiltäviä. Maku on erinomainen. Soveltuu hyvin pakstamiseen.

 

Mansikoiden satokausi

Katso alla olevasta taulukosta, milloin mitäkin mansikkaa on saatavilla. Voit myös varmistaa saatavuuden soittamalla suoraan Matin Marjat -myyntipaikkaan.

Löydä lähin marjakauppasi!

Katso marjapaikkamme